CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 26, 2011

belajaR sTudy BeLajaR

salam , hye hye semua , bertemu lagyyy , xOxO... haaa , tengok kan tajuk tuh , belajar @ study  benda yang sama , cuma bahasa je lain ^^, . cite cite pasal study ni , rasa sedih pun ada jugak la . hmm kenapa ? nak tahu ?
yelah , kawan kawan semua dah masuk UNIVERSITI , saya je TAK .  hehehe , tapi dulu penah la , di sebabkan ada krisis , terpaksa lah . quit . :"( . but , ade peluang untuk sambung balik , insyaALLAH ada rezeki , now tengah usaha , apply . but bukan U lagi , just KEMAHIRAN je , tapi KEMAHIRAN ni bagus taw . :) sebab sekarang KEMAHIRAN orang guna kan berbanding FAKTA , praktikal lebih di perlukan , MAAF yea pada yang berkenaan , bukan tak bagus , tapi kita ada pilihan masing masing kan ? so JANGAN SENTAP . just pendapat saya sahaja . saya lebih cenderung kepada komputer :D .saya suka buad movie maker , macam macam . :P . kalau orang tanya KOS kemahiran apa yang saya apply saya jawab KEJURUTERAAN TEKNOLOGI KOMPUTER , dan TEKNOLOGI PERISIAN saya minat sangat sangat kos ni , tapi saya da tengok SILIBUS dea , agak SUSAH  lah . but nak SERIBU DAYA TAK NAK SERIBU DALIH kan ? hehehe . apa apa pun kita kena usaha jugak , betul kan ? harap anda semua pun macam tuh jugak k :)


di sini ade contoh silibus TEKNOLOGI KOMPUTER (SISTEM)
Teknologi Komputer (Sistem)
Pelajar yang mengikuti kursus in akan dapat mempelajari dan wajib trampil dalam lima tahap dan intership. Pada semester pertama dan kedua pelajar akan didedahkan dengan subjek-subjek asas seperti senarai di bawah. Pelajar juga akan diberi pengajaran mengenai subjek kejuruteraan iaitu Matematik, Sains Kejuruteraan Mekanikal, Sains Bahan dan Sains Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

Sukatan Latihan ini adalah satu dokumen yang menggariskan perkara-perkara yang perlu diperolehi oleh seseorang graduan di dalam bidang kemahiran Teknologi Kejuruteraan Komputer (Computer Engineering Technology- CET), dan berkebolehan mengendali dan menjalankan latihan sebagai seorang pengajar yang mempunyai kefahaman ilmu Pedagogy dan Penyeliaan. Semua perkara yang terkandung di dalam Sukatan Latihan ini akan dinilai berasaskan ketrampilan Teknikal, Pedagogy dan Penyeliaan untuk memastikan setiap pelajar berkebolehan melakukan perkara-perkara berkenaan pada tahap yang boleh diterima. Ianya dirangka dari Tahap 1 hingga ke Tahap 4, bagi membolehkan pelajar dianugerahkan Diploma Pengajar Vokasional (Teknologi Kejuruteraan Komputer).

Pada semester terakhir pelajar akan mempelajari teknik pengajaran (Pedagogy Training) dan penyeliaan (Supervisory) dan pelajar akan menjalani Ujian Penilaian 'Internship' selama 3 bulan.

Teknologi Perisian Pengaturcaraan


Keterangan Kursus
  • Kursus ini menawarkan program sijil sepenuh masa dalam bidang komputer dengan pengkhususan dalam pengaturcaraan komputer. Buat permulaan para pelatih akan didedahkan dengan asas-asas komputer seperti perkakasan dan rangkaian komputer. Seterusnya pelatih akan dilatih untuk membangunkan sesuatu aplikasi menggunakan perisian pengaturcaraan. Para pelatih juga akan dilengkapkan dengan kemahiran asas multimedia dan pangkalan data. Selain daripada itu, pelatih juga akan ditekankan dengan kepentingan penjagaan & penyimpanan data dan juga pendedahan berkaitan pengurusan projek dan organisasi


    ni lah serba sedikit dapat share tentang kursus yang ade , dan keterangan dia :)


    so fikir fikir kan lah yea , untuk masa depan dan kejayaan anda dan saya juga :)

    assalamualaikum  adiosss ^^, 

No comments:

Post a Comment

wishlist :-)

Bahagia Dunia Dan Akhirat